Použití formální konceptuální analýzy při hodnocení vztahů mezi prostředím vybraných metropolí České republiky a pohybovou aktivitou jejich obyvatel The use of formal concept analysis in evaluation of the relationship between the environment and physical activity of the residents in Czech regional cities - Ladislav Bláha; Marie Lukavská; Tomáš Klobouk; Oldřich Mičan; Aleš Suchomel; Dana Feltlová; Emil Řepka; Zdeněk Šebrle; Jiří Nykodým; Jiří Zacpal; Svatopluk Horák; Karel Frömel; et al. (Palacky University, 2008)
Současným trendem co nejvěrnějšího popisu reálných jevů je interdisciplinární přístup, který s sebou přináší velké množství analyzovaných proměnných. Důraz je proto kladen na přesné statistické zpracování a co nejvýstižnější interpretaci tak velkého množství různorodých dat. Cílem studie je najít proměnné poukazující na pohybově přátelské a stimulující prostředí metropolí u randomizovaného souboru 15–65letých obyvatel Brna, Českých Budějovic, Hradce Králové, Liberce, Olomouce, Ostravy, Plzně a Ústí nad Labem pomocí metody formální konceptuální analýzy (FCA). Charakteristiky prostředí metropolí a demografické údaje jejich náhodně vybraných obyvatel (384 žen a 278 mužů) byly mapovány dotazníkem ANEWS v průběhu jara a podzimu roku 2007. Současně s aplikací ANEWS dotazníku byla pomocí pedometru Yamax SW 701 monitorována týdenní pohybová aktivita (PA) zúčastněných obyvatel. FCA je matematickou metodou hledání zajímavých shluků objektů z matice dat o vlastnostech analyzovaných objektů. S rostoucím denním počtem kroků z Yamaxu se u žen i mužů významně zvyšují (≥10 %) následující charakteristiky prostředí – chodecky vysoce příznivé ulice, velmi příjemné okolí bydliště a chůzí dostupné služby a faktor účasti v organizované PA (≥2 krát týdně). U skupiny mužů navíc i procentuální zastoupení nekuřáků a neobézních jedinců. Pohybově přátelské a stimulující prostředí našich metropolí lze, vzhledem k dennímu počtu kroků, charakterizovat blízkou dostupností služeb, absencí slepých ulic, pěší průchodností ulic, jejich čistotou a osázením stromy. Current trends in research promote an interdisciplinary approach to the description of real conditions in the most precise way, which means a variety of variables enter into analysis. Therefore, accurate statistical analysis must be carried out. The aim of the study was to identify variables that indicate the presence of an environment conducive to physical activity in neighborhoods where a random sample of 15–65 year old inhabitants living in regional towns was taken (Brno, České Budějovice, Hradec Králové, Liberec, Olomouc, Ostrava, Plzeň and Ústí nad Labem) using the method of Formal Concept Analysis (FCA). Environmental characteristics of neighborhoods and demographic data of respondents (384 females and 278 males) were obtained using the ANEWS questionnaire in Spring and Autumn of 2007. Respondents were asked to wear the pedometer Yamax SW 701 at the same time, to objectively monitor their week long physical activity (PA). Formal concept analysis is a method of exploratory data analysis that aims at the extraction of natural clusters from object attribute data tables. An increase in the number of steps per day is significantly (≥10%) influenced by the following neighborhood characteristics – streets highly suitable for walking, a pleasant neighborhood, access to facilities and services and participation in an organized PA (≥2 times a week). In males increased steps were further influenced by the number of nonsmokers in their category and the number of respondents who were not obese. An environment conducive to physical activity in neighborhoods of the Czech regional towns (according to the number of steps per day) can be described as having accessible facilities and services, an absence of cul-de-sacs, with walkable streets that are clean and having trees along the roads.