Sivas İlindeki Okul Öncesi Yaş Grubu Çocukların Diş Sağlığı Durumlarının Değerlendirilmesi - Dilara Arslan; Burak Buldur; Alper Kapdan; Alper Kustarci; Arife Kapdan (Cumhuriyet University, 2011)
Amaç: Çalışmanın amacı, Sivas bölgesindeki okul öncesi yaş grubundaki çocuklarda df(t) ve df(s) skorlarının saptanarak, diş çürüğünün yaşa ve cinsiyete göre dağılımının değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya okul öncesi (3-6) döneminden üç, dört, beş ve altı yaş olmak üzere 4 grup oluşturacak şekilde toplam 1244 çocuk dahil edilmiştir. Çocuklar okul ortamında, doğal ışık altında ayna ve sond kullanılarak Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) kriterleri doğrultusunda muayene edilmişlerdir. Bulgular formlara kaydedilmiştir. Bulgular: Çalışmanın sonuçlarına göre df(t) indeks değerleri 3 yaş grubunda 1,63, 4 yaş grubunda 2,72, 5 yaş grubunda 3,04, 6 yaş grubunda 3,64 olarak hesaplanmıştır. Yaşlara göre df(t) değerleri karşılaştırıldığında farklılık önemli bulunmuştur (p<0,05). Sonuç: Çürük prevelansı yaş ile birlikte istatistiksel olarak anlamlı oranda artmaktadır. Çalışmada edinilen sonuçlar Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen hedeflerin henüz gerisindedir. Bu durum dikkate alınarak, ağız-diş hastalıklarını önlemeye yönelik olarak "Koruyucu Diş Hekimliği Hizmetleri"nin yaygınlaştırılması gerekmektedir.