Методологічні підходи до дослідження проблеми підготовки майбутніх фахівців здров'я людини до здоров'язберігальної діяльності - Раїса Поташнюк; Оксана Кубович (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2016)
На підставі теоретичного аналізу психолого-педагогічної літератури визначено сутність групи понять, що характеризують зміст здоров'язберігальної діяльності фахівця здоров'я людини як об'єкта наукового дослідження. До них віднесено поняття "здоров'я", "культура здоров'я", "здоров'язберігальні технології", "здоров'язберігальна компетентність". Серед методологічних підходів до дослідження проблеми підготовки майбутніх фахівців здоров'я людини до здоров'язберігальної діяльності автори виділяють як фундаментальну основу професійно-особистісний підхід, як загальнонаукову - системний, акмеологічний та аксіологічний підходи, як теоретико-методологічну стратегію - особистісно орієнтований підхід, як практико орієнтовану тактику - діяльнісний і компетентнісний підходи. У статті акцентується увага на сутності методологічних підходів до дослідження проблеми підготовки майбутніх фахівців здоров'я людини до здоров'язберігальної діяльності. Їх комплексне використання дає змогу розглядати підготовку фахівців як педагогічну систему, що сприяє формуванню в майбутнього фахівця групи професійних якостей, мотивів і цінностей, дає змогу виділити компоненти його готовності до майбутньої діяльності.