«СУСПІЛЬСТВО ВЕДУТЬ ВПЕРЕД НЕ ВИКОНАВЦІ, А ТВОРЦІ»: ЮЛО ВООГЛАЙД ПРО ОСВІЧЕНІСТЬ, ЯКІСТЬ ОСВІТИ ТА ПОВАГУ ДО ПЕДАГОГА - Світлана ГАНАБА (Bohdan Khmelnytskyi National Academy of the State Border Guard Service of Ukraine, 2023)
Осмислення можливостей та потенціалу освіти як індикатора та каталізатора суспільних змін актуалізує проблему пошуку нових світоглядно-теоретичних, методологічних засад її розвитку й модернізації. Безумовно, без якісної освіти майбутнє важко збудувати, оскільки вона йде в авангарді суспільних змін й задає тон суспільним змінам. Стан освіти є показником якості життя суспільства й людини зокрема. У цьому зв'язку актуалізується питання, осмислення, аналізу й можливості використання у практиках модернізації української освіти продуктивних напрацювань зарубіжних дослідників. Естонський науковець та освітянин Юло Вооглайд презентує своє бачення розвитку суспільства й відповідно освіти як рушія суспільного життя. Він переконує, що освіта є лише середовищем для розвитку й навчання людини. Освітній заклад - це лише оазис розвитку дитини, а освіта - ресурс. Її цінність саме у тому, щоб підготувати дітей до самостійного життя, а не оцінити їх. Людина отримує нові знання, уміння й досвід, розвиває світ духовності тощо упродовж усього життя. Вчителем у цьому процесі є саме життя, люди, ситуації й досвід. Засадничим завданням педагога є формування прагнення до пізнання, мотивація людини до розуміння світу та його осмислення, розкриття творчого потенціалу людини. Знання не мають цінності без їх розуміння та практичного застосування, тому важливим індикатором освіченості є досвід людини. Це те, що залишається на все життя. Інноваційні зміни в освітньому середовищі є доцільними тоді, коли ця система ще добре функціонує, але вже відчутні перші ознаки її кризовості. Йдеться про те, що інновації це не стільки порятунок системи від системної кризи, а неодмінний атрибут й ресурс її розвитку й функціонування. Життєві практики людини слугують освітнім середовищем, яке формує потреби до набуття нового досвіду й знаннєвого ресурсу, постійного його перегляду та є середовищем, де вона постійно навчається. Людина навчається скрізь, її знання й досвід формуються у практиках життя. Результатом цього процесу є рівень освіченості людини. Освіченість як здатність людини до самостійних рішень, уміння мислити, комунікувати, розуміти - це уміння сучасної епохи, а ще бути творцем свого життя.