Перебіг пологів на тлі антифосфоліпідного синдрому - I. Venckivs'ka; V. Bila; Y. Vytovs'kiy; S. Leush; O. Malanchuk; O. Zagorodnya (Bukovynian State Medical University, 2015)
В статті наведено результати вивчення клінічних особливостей перебігу пологів у роділь, що мали підтверджений антифосфоліпідний синдром та отримували патогенетичне лікування - низькомолекулярний гепарин та ацетилсаліцилову кислоту. Показано вкорочення тривалості І періоду пологів на тлі антифосфоліпідного синдрому при порівнянні із групою здорових роділь, що пояснено особливостями локального цитокінового балансу - в цервікальному слизі таких роділь визначено значно більші концентрації прозапальних інтерлейкінів на тлі різко знижених - протизапальних. Саме нестача протизапальних цитокінів є тим чинником, що сприяє швидкому та переважно безболісному розкриттю шийки матки в першому періоді пологів.  Показано також відсутність тенденції до зростання частоти патологічних післяпологових кровотеч у породіль, які отримували антитромботичне лікування з приводу антифосфоліпідного синдрому.