Reinterpretace kázně v současné škole - S. Bendl (Czech Pedagogical Society, 2005)
Příspěvek se zabývá aktuální otázkou dnešního školství, a to kázní. Upozorňuje na společenskou a dobovou podmíněnost kázně. Reaguje na současnou situaci, kdy pod vlivem dynamického společenského vývoje dochází k destrukci i mnoha tradičních hodnot, včetně kázně. Autor chápe kázeň jako ochranu žáků a učitelů ve škole a pokouší se o soudobou interpretaci školní kázně.