ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ ФАХОВИХ ПСИХОЛОГІВ У ПРОЦЕСІ ПОЗААУДИТОРНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Юрій ВІНТЮК (Bohdan Khmelnytskyi National Academy of the State Border Guard Service of Ukraine, 2022)
У статті розглянуто питання, що виникли в організації і забезпеченні самостійної позааудиторної навчальної роботи студентів-психологів. Проведене аналітичне дослідження сучасних наукових уявлень щодо позааудиторної діяльності студентів та її вплив на формування їхньої професійної компетентності. З'ясовано, що позааудиторна діяльність студента у сучасних умовах підготовки фахівців виступає як особисто керований та разом із тим педагогічно організований процес. За наявності належної педагогічної підтримки у позааудиторній роботі стимулюється перехід студента від соціальної ролі того, кого навчають, до ролі суб'єкта, тобто того, хто самостійно здобуває необхідні обраного фаху знання. Він не тільки пізнає особливості професії, але й здійснює пошук себе у ній, порівнює свої можливості з чинними вимогами професійної діяльності, а також засвоює способи інтелектуальної, особистісної та діяльнісної рефлексії власних дій. Відповідно, нові акценти у діяльності навчальних закладів передбачають відповідну роль самостій-ної позааудиторної навчальної діяльності, яка створює необхідні додаткові можливості для професійного становлення, самореалізації та творчого розвитку кожного студента, формування його індивідуальної освітньої траєкторії. Сформовано концепцію організації позааудиторної діяльності для підготовки майбутніх фахових психологів. Наведено відомості про запропоновану програму самостійної позааудиторної освітньої діяльності студентів, призначену для підготовки майбутніх фахових психологів. Розглянуто труднощі, що виникають в організації і забезпеченні позааудиторної роботи студентів, відповідно до сучасних вимог; здійснений пошук можливих шляхів і способів подолання виявлених труднощів. Наведено результати апробації запропонованої програми позааудиторної роботи, призначеної для підготовки майбутніх фахових психологів.