Zirkonyum esaslı tam seramik restorasyonlarda simantasyon öncesi yüzey hazırlıkları - Yasemin Kulak Ozkan; Buket Akalin; Altay Uludamar (Cumhuriyet University, 2011)
ÖZET Tam seramik restorasyonların uzun dönem başarısı, uygun bir simanla yapıştırılmasına bağlıdır. Çinko fosfat simanlar ve modifiye cam iyonomer simanlar zrikonyum oksit restorasyonların simantasyonunda kullanılabilirler. Fakat, resin simanlar tutuculuk özelliklerinin daha iyi olması, marjinal uyumsuzluluk problemlerinin daha az olması ve kırılma dayanıklılığının yüksek olmasından dolayı daha fazla tercih edilmektedir. Son zamanda geliştirilen zirkonyum oksit seramik restorasyonlar ve rezin simanlar arasındaki bağlantının arttırılması hala devam eden bir sorundur. Zirkonyum oksit seramik restorasyonların üzerinde, asitleme işlemleri ve silan uygulanımı yeterli bir bağlantı kuvveti sağlamamaktadır. Zirkonyum oksit restorasyonların resin simanlarla bağlantı dayanımını arttırmak için uygulanan farklı yüzey işlemleri hakkında literatürde yeterli bilgi mevcut değildir. Bu makalede zirkonyum oksit restorasyonlar ve resin simanlar arasındaki bağlantı kuvvetini arttırmak için uygulanan çeşitli yüzey işlemlerinden bahsedilecektir. SUMMARY Longevity of all ceramic restorations in the oral environment is related to successful bonding of ceramic restorations on the tooth surface via appropriate luting cement. Zinc- phosphate or modified glass ionomer cements can be utilized for the cementation of Zirconium oxide restorations. However, resin luting cements are preferred due to their superior retentive properties, better seal of marginal discrepancies and increased fracture strength. Establishing a reliable bond in the interface of the recently developed zirconium oxide ceramic restorations and resin cements is still an ongoing problem. Application of ceramic etching acids and silane compounds on zirconium oxide ceramic restorations is not adequate enough for increasing the bond strength. There are currently not sufficient information concerning surface treatment methods for zirconium oxide restorations and their efficiency. Various surface treatment methods to improve the link between the zirconium oxide ceramic restoration and resin luting cement had been described in this article.