KRON-KÖPRÜ RESTORASYONLARINDA SEKONDER ÇÜRÜĞÜN RADYOLOJİK VE KLİNİK OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ - Rana Nalçacı; İlgi Baran; Ebru Erdemir Olgun (Ankara University, 2006)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, özellikle serbestdişhekimliği uygulamalarında kron-köprürestorasyonları olan dişlerde sekonder çürüğündeğerlendirilmesinde sık başvurulan bir yöntemolan panoramik radyografinin, bitewing radyografinin ve klinik muayene verilerinin sekonderçürük teşhisindeki etkinliğinin araştırılması vegözlemciler arası uyumun değerlendirilmesidir. Çalışma grubunu kron-köprü restorasyonunasahip 93 hasta oluşturmaktadır. Çalışmada 114adet tek kron ve 258 adet köprü ayağı olmak üzere372 posterior dişe ait 744 ara yüz sekonder çürükaçısından iki gözlemci tarafından klinik ve radyolojik olarak değerlendirilmiştir. Hastaların DMFT veDMFS indeksleri, kron ve/veya köprü restorasyonları; restorasyonun tipi, cinsi ve ağızda kalmasürelerine göre kaydedilmiştir. Çürük lezyonlarınınsınıflandırılmasında başlangıç, erken ve derinçürük lezyonlarını tanımlayan morfolojik karakteristiklere dayalı Zoellner ve arkadaşlarının modifiye ettiği sekonder çürük kriterleri kullanılmıştır.İstatistiksel farklılıklar Pearson ki kare testi P