Стан тканин пародонту в осіб підліткового та юнацького віку, що палять - I.S. Lisetska (Group of Companies Med Expert, LLC, 2022)
Вплив паління на організм людини є багатофакторним, зумовленим хімічними канцерогенами, іонізуючою радіацією, термічною, токсичною, подразнювальною та загальнорезорбційною дією. Тому вивчення впливу паління на стан тканин пародонту в осіб підліткового та юнацького віку є актуальним. Мета - вивчити вплив шкідливої звички паління на стан тканин пародонту в осіб підліткового та юнацького віку. Матеріали та методи. Вивчено стоматологічний статус 114 осіб підліткового та юнацького віку (від 15 до 24 років), яких поділено на групи: до І групи залучено 26 осіб, які регулярно палять традиційні сигарети; до ІІ групи - 22 особи, які регулярно палять електронні сигарети (Вейпи); до ІІІ групи - 23 особи, які регулярно палять пристрої для нагрівання тютюну (IQOS); до ІV групи - 43 особи без шкідливої звички паління. Встановлено поширеність захворювань тканин пародонту, індекс OHI-S, індекс РМА, індекс РВІ. Результати. Виявлено, що поширеність захворювань тканин пародонту в середньому становила 72,36%. Індекс OHI-S в обстежених І групи дорівнював 1,77±0,02 бала, в обстежених ІІ групи - 1,53±0,01 бала, в обстежених ІІІ групи - 1,46±0,02 бала, в обстежених ІV групи - 0,87±0,03 бала. Індекс РМА в осіб І групи становив 38,6±3,26%, в осіб ІІ групи - 33,7±2,52%, в осіб ІІІ групи - 31,6±1,84%, в осіб ІV групи - 22,8±2,73%. Індекс кровоточивості РВІ в осіб І групи дорівнював 1,18±0,02 бала, в осіб ІІ групи - 1,43±0,03 бала, в осіб ІІІ групи - 1,39±0,02 бала, в осіб ІV групи - 1,27±0,01 бала. Висновки. Під час дослідження встановлено негативний вплив шкідливої звички паління на стан тканин пародонту осіб підліткового та юнацького віку. Дослідження виконано відповідно до принципів Гельсінської декларації. Протокол дослідження ухвалено Локальним етичним комітетом зазначеної в роботі установи. На проведення досліджень отримано інформовану згоду батьків, дітей. Автор заявляє про відсутність конфлікту інтересів.