Stanisław Cieślak SJ, Marcin Laterna SJ (1552-1598). Działacz kontrreformacyjny. - Katarzyna Jarkiewicz (Jesuit University Ignatianum in Krakow, 2017)
Od wielu lat w polskiej historiografii toczy się dyskurs odnośnie kondycji religijnej społeczeństwa polskiego w dobie pierwszych monarchii elekcyjnych. Zwłaszcza niezwykle interesującym zagadnieniem jest zakres wpływu działalności jezuitów na charakter tej religijności. W pracach Bolesława Kumora i Janusza Tazbira przewija się wątek znaczenia Towarzystwa Jezusowego dla sukcesu nurtu kontrreformacyjnego w Polsce. Ponadto na marginesie głównych rozważań pojawia się problem tolerancji - o ile była ona obecna w polskim Kościele i jakich płaszczyzn życia religijnego dotyczyła.