Зміст навчання іншомовного діалогічного мовлення студентів філологічних спеціальностей - Halyna Lysak (Khmelnytskyi Humanitarian-Pedagogical Academy, 2015)
У статті розкрито зміст поняття «діалогічне мовлення», розглянуто комунікативні, психологічні та мовні особливості даного виду мовленнєвої діяльності. Проаналізовано підходи до навчання діалогічного мовлення студентів філологічних спеціальностей. Виділено два основних підходи: «зверху вниз» - навчання діалогічного мовлення розпочинається зі слухання діалогу-зразка з його подальшим варіюванням, а згодом і створенням власних діалогів в аналогічних ситуаціях спілкування; «знизу вверх» - передбачає шлях від засвоєння спочатку елементів діалогу до самостійної побудови діалогу. Зроблено висновок, що навчання іншомовного діалогічного мовлення проводиться за системою, яка включає послідовність опрацювання матеріалу, опору на схеми і мовні зразки, моделювання діалогів згідно з тематикою використання реальних ситуацій мовлення, розвиток творчої активності студентів.