Kompetencje wychowawcze, moralne i etyczne kadry Powszechnej Organizacji "Służba Polsce" na przykładzie Rzeszowszczyzny - Jolanta Lenart (Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, 2019)
Artykuł podejmuje problematykę funkcjonującej w Polsce w latach 1948-1955 Powszechnej Organizacji "Służba Polsce", której celem było przysposobienie wojskowe i zawodowe młodzieży oraz jej socjalistyczna ideologizacja. Szczególną uwagę autorka koncentruje na kadrze tej organizacji i jej kompetencjach. Nie generalizując, dokonuje jej charakterystyki. Eksponuje ogromne braki w jej wykształceniu, wulgaryzm, naruszanie godności wychowanków, łamanie norm moralnych i etycznych, brak odpowiedzialności za młodzież, pijaństwo. W tym kontekście ukazuje również, stworzony przez komunistyczne władze, mechanizm zniewalania młodego człowieka i odbierania mu prawa decydowania o sobie i o swoim losie.