تحلیل ساختاری عوامل کلیدی مؤثر بر وضعیت آیندة ورزش سالمندی در ایران - صبیحه همدمی خطبه سرا; علی اصغر درودیان; زهرا سادات مشیر استخاره; احد رضائیان قیه باشی (Sport Sciences Research Institute, 2021)
ورزش یکی از موضوعاتی است که بر زندگی سالمندان تأثیر می‌گذارد و نقش مهمی در سلامتی بدنی و روانی آن‌ها دارد. پژوهش حاضر با هدف تحلیل ساختاری عوامل کلیدی مؤثر بر وضعیت ورزش سالمندی در ایران برای افق 20 سال آینده انجام شده است. این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ روش، توصیفی-تحلیلی از نوع آیندهپژوهی است. داده‌های نظری به روش اسنادی و دادههای تجربی به روش پیمایشی-دلفی جمع‌آوری شده‌اند. جامعة آماری خبرگان و متخصصان صاحبنظر در حوزة ورزش سالمندی بودند که 20 نفر از آنها به‌‌صورت نمونه‌گیری هدفمند انتخاب شدند. برای تجزیه ‌و تحلیل اطلاعات به‌دست‌آمده از روشهای دلفی، تحلیل اثرات متقاطع و از نرم‌افزار میک‌مک استفاده ‌شده است. نتایج این پژوهش نشان داد که پراکندگی متغیرهای کلیدی مؤثر بر وضعیت آینده ورزش سالمندی در ایران، سیستمی ناپایدار دارند و از میان 49 عامل بررسی شده، 10 عامل برنامه‌ریزی بلندمدت و متناسب با تغییرات و هرم جمعیتی کشور، توجه بیشتر به جایگاه سالمندان، اختصاص بودجه به ورزش سالمندان، توسعة فرهنگ ورزش سالمندی، وضعیت اقتصادی ایران (تحریمها)، الگوگیری از کشورهای موفق در زمینة ورزش سالمندی، حمایت ارگانهای دولتی و خصوصی، برنامهریزی و تأمین منابع انسانی برای ورزش سالمندان، ایجاد یک ارگان برای سالمندان و توسعة سازمانهای مردم‌نهاد و شبکههای حمایت اجتماعی، به ‌عنوان عوامل کلیدی مؤثر بر وضعیت ورزش سالمندی در ایران برای افق 20 سال آینده انتخاب ‌شده‌اند. بخش عمدهای از این عوامل کلیدی در گروه متغیرهای مستقل و تاثیرگذار قرار داشتند.