ОРГАНІЗАЦІЯ УПРАВЛІНСЬКОЇ ПРАКТИКИ МАЙБУТНІХ МАГІСТРІВ З УПРАВЛІННЯ ЗАКЛАДОМ ОСВІТИ У ВНЗ «УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ АЛЬФРЕДА НОБЕЛЯ» - Н.П. ВОЛКОВА; О.В. ЛЕБІДЬ (Alfred Nobel University Publisher, 2020)
У статті розкрито значення управлінської практики у процесі професійної підготовки майбутніх магістрів з управління закладом освіти. На прикладі ВНЗ «Університет імені Альфреда Нобеля» розкриваються особливості організації управлінської практики здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти, які навчаються за освітньо-професійною програмою «Управління навчальним закладом» зі спеціальності 073 Менеджмент. Акцент зроблений на тих аспектах її організації, які, на думку авторів, можуть бути корисні колективам випускових кафедр інших українських закладів вищої освіти для впровадження в їхню діяльність з підготовки майбутніх керівників закладів освіти. Розроблено зміст управлінської практики згідно з результатами навчання, які подано в освітньо-професійній програмі «Управління навчальним закладом». Визначено мету і завдання управлінської практики, подано характеристику об'єктів (кафедра інноваційних технологій з педагогіки, психології та соціальної роботи, дошкільні заклади освіти, заклади загальної середньої освіти, заклади вищої освіти, позашкільні заклади освіти, школи-інтернати тощо) і суб'єктів (майбутні магістри з управління закладом освіти, завідувач кафедри інноваційних технологій з педагогіки, психології та соціальної роботи та його заступник, керівник практики від кафедри та керівник-наставник від закладу освіту - бази практики) управлінської практики майбутніх магістрів з управління закладом освіти. Подано стислу характеристику етапів управлінської практики (підготовчо-ознайомлювальний, дослідницький, аналітичний, звітний). Детально охарактеризовано вимоги до керівника-наставника від закладу освіти, в якому магістрант проходить управлінську практику, а також обов'язки керівника практики від кафедри. У висновках окреслено напрями подальшого вдосконалення організації управлінської практики для майбутніх магістрів з управління закладом освіти в ВНЗ «Університет імені Альфреда Нобеля».