"Tak naprawdę to zima wykończyła rząd Gierka" - narracje klimatyczne dwóch pokoleń kobiet - Lucyna Kopciewicz (Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego, 2023)
Celem artykułu jest poddanie dyskusji wyników badań empirycznych poświęconych narracjom klimatycznym. W badaniach uczestniczyło 35 kobiet repezentujących najstarsze pokolenie (75-87 lat) oraz 35 dziewcząt reprezentujących pokolenie piętnastolatek. Zastosowana jakościowa procedura badawcza - wywiad, umożliwiła zebranie narracji. Problemy badawcze zawarte były w formule następujących pytań: Jaki retrospektywny obraz zimy jako pory roku wyłania się z narracji uczestniczek badań empirycznych? Jaki obraz ewentualnych zmian klimatycznych wyłania się z narracji kobiet uczestniczących w badaniu?    Ramą teoretyczną projektu jest paradygmat emocjonalizacji zmian klimatu. Wyniki badań obejmują zidentyfikowane znaczenia zimy jako pory roku, analizę wyłaniających się istotnych kategorii opisu oraz analizę emocji klimatycznych uczestniczek badania.