Efekti programa ,,Škola u pokretu'' na posturalni status učenika mlađeg školskog uzrasta - Tijana Stojanović; Dragan Perić; Darko Stojanović; Toplica Stojanović (University of Banja Luka, Faculty of physical education and sport, 2020)
Sa ciljem da se utvrde efekti programa "Škola u pokretu" na posturalni status učenika, sprovedeno je istraživanje na uzorku od 22 učenika mlađeg školskog uzrasta oba pola u trajanju jednog školskog polugođa. Učenicima su bila održana predavanja o ergonomskom riziku i načinima za smanjenje ergonomskih faktora rizika i distribuiran je određeni broj postera i flajera sa predstavljenim ispravnim tehnikama podizanja i nošenja školske torbe/ranca i ispravnog načina sedenja. Ergonomski program "Škola u pokretu" podrazumevao je ohrabrivanje učenika da se slobodno pokreću na stolici ili da ustanu i istegnu se tokom časova kada osete nelagodnost/bol i uz nekoliko kratkih vežbi istezanja, za vreme sedenja na stolici. Posturalni status kičmenog stuba je procenjen u sagitalnoj i frontalnoj ravni (torakalna i lumbalna skolioza, kifoza i lordoza) instrumentom "Spinal mouse" (Quantum Health and Wellness Ltd, Wallasay, England). Za statističku obradu podataka primenjena je analiza varijanse za ponovljena merenja (Repeated measures ANOVA). Rezultati pokazuju da je u periodu od 16 nedelja kod učenika došlo do značajnog poboljšanja vrednosti torakalne skolioze (p=0.003) i kifoze (p=0.006), dok kod lumbalne skolioze i lordoze nije bilo značajnih promena. Na osnovu ovih rezultata se može zaključiti da ovakav program može imati značajan uticaj na poboljšanje posture kičmenog stuba, te se može primeniti u praksi školske nastave i kao preventiva narušavanju posturalnog statusa kičmenog stuba učenika mlađeg školskog uzrasta.