Humánní pedagogika Šalvy Amonašviliho - L. Ries (Czech Pedagogical Society, 2009)
Amonašviliho humánní pedagogika, jak autor svůj koncept nazývá, je pokusem radikálně překonat autoritářský styl vzdělávání s důrazem na mravně-duchovní aspekt edukace. Pedagogické ideje humánní pedagogiky mají značný ohlas mezi učiteli. Její tvůrce nalezl odpovídající způsob komunikace s širokou pedagogickou veřejností a díky bohatým publikačním a vzdělávacím aktivitám, institucionálním a organizačním nástrojům byla vytvořena rozsáhlá komunita učitelů a škol uvádějící teorii této pedagogiky do praxe v Rusku a některých sousedních zemích. Daná pedagogika může být významnou inspirací, nelze ji však ze specifického ruského kulturního prostředí mechanicky přenášet do jiné kultury.