Motywy wyboru studiów pedagogicznych przez studentów w Polsce i Portugalii - kontekst teoretyczno-empiryczny - Joanna Michalak-Dawidziuk (Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, 2021)
Tocząca się w krajach Unii Europejskiej dyskusja na temat jakości kształcenia nauczycieli oraz utrzymująca się w wielu krajach członkowskich tendencja zmniejszającej się liczby kandydatów na studia pedagogiczne skłaniają do podjęcia eksploracji empirycznej problematyki motywacji kandydatów do podejmowania studiów pedagogicznych. Poszerzonej wiedzy w tym zakresie dostarczają badania międzynarodowe, stąd artykuł poświęcony jest analizie teoretyczno-empirycznej problematyki motywów wyboru studiów pedagogicznych przez studentów w Polsce i Portugalii z uwzględnieniem kontekstu ich miejsca zamieszkania. Oba kraje są członkami UE i realizują jej założenia strategiczne. W badaniach uczestniczyło 308 studentów, w tym 163 z Polski oraz 145 z Portugalii. Artykuł finalizowany jest wnioskami, wynikającymi ze zgromadzonego materiału, które wskazują na dominującą rolę własnych zainteresowań studentów w procesie wyboru studiów pedagogicznych, w tym najliczniejszą grupę stanowią zarówno w Polsce, jak i Portugalii, studenci deklarujący wieś jako miejsce zamieszkania. W badanej grupie, na wybór studiów pedagogicznych mniejszy wpływ miały tradycje rodzinne niż nauczyciele i środowisko rówieśnicze.