Nivo sprinterskih sposobnosti, eksplozivne snage i specijalne izdržljivosti vrhunskih mladih fudbalera na različitim pozicijama - Pavol Pivovarniček; Martin Pupiš; Zuzana Tonhauserová; Martina Tokárová (University of Banja Luka, Faculty of physical education and sport, 2013)
Cilj studije bio je da se analizira nivo sprinterske sposobnosti, eksplozivnih sposobnosti donjih ekstremiteta i specifične izdržljivost igrača u zavisnosti od pozicije u timu (golmani, odbrambeni igrači, vezni igrači, napadači) slovačkog fudbalskog nacionalnog tima ispod 21 godine (N=18, golmana n=2, odbrambenih igrača n=4, veznih igrača n=7, napadača n=5) tokom kvalifikacija za UEFA Evrop- skog prvenstva ispod 21 godinu 2011. Nivo sprinter- skih sposobnosti dijagnostikovana je uređajem Fitro Light Gates (FiTRONIC, Bratislava, Slovačka Repub- lika). Kriterijum za procenu nivoa bilo je vrijeme dobijen na distanci od 10m sa tačnost 0,01s Nivo eksplozivne sposobnosti donjih ekstremiteta dijagnostikovana je uređajem FiTRO Jumper (FiTRONIC, Bratislava, Slovačka Republika). Kriterijum za procjenu nivoa eksplozivnosti bila je visina skoka u centrimetrima (cm) sa tačnošću 0,1cm. Izdržljivost je dijagnostikovana sa Yo-Yo intervalnim testom oporavka, nivo 2. Kriterijum za procjenu bio je ukupno pređena distanca u testu u metrima (m). Razlike u nivoima sprinterske sposobnosti, eksplozivnih sposobnosti i izdržljivosti su prepoznate i definisana kao posebni predmet analize. Nivo sprintertskih sposobnosti cijele grupe predstavlja prosječna sposobnost sa vrijednošću 2,21±0,08 s, nivo eksplozivnih sposobnosti sa prosječnom vrijednošću visine vertikalnog skoka od 39,0±4,2 cm i nivo specifične izdržljivosti sa prosječnom vrijednošću od 1283±294 m, što znači VO2max.kg-1=62,7±4,0 mlkg-1min-1. Posebnim predmet analize nismo utvrdili bilo kakve značajne razlike u posmatranim parametrima između grupa podeljenih prema poziciji u timu. Značajno niži nivo zabilježen je samo u nivou sprinterskih sposobnosti i specifične izdržljivosti kod golmana.