Damgalanmaya Karşı Savunmasız Sağlık Çalışanlarının, COVID-19 Hastalarına Yönelik Yaklaşımlarının Değerlendirilmesi - Gülgün Durat; Sevgi Köroğlu (Sakarya University, 2022)
Amaç: Damgalanmaya karşı savunmasız sağlık çalışanlarının damgalanma deneyimleri ve COVID (+) olgulara yönelik yaklaşımlarını değerlendirmek amaçlanmıştır.Yöntem: Araştırmaya, çevrimiçi anket yöntemiyle 151 sağlık çalışanı alınmıştır. G*POWER 3.1.9.7 programıyla yapılan analizde, etki büyüklüğü 0,569, alfa 0,05 alındığında örneklem büyüklüğü 151, gücü 0,99 olarak belirlenmiştir. Veriler, "Tanımlayıcı Bilgi Formu", "COVID-19 Tanılı Bireylere Yaklaşımlar Anketi" ile toplanmış; sayı ve yüzdelik dağılımlarla ifade edilmiştir. Anlamlı ilişkileri belirlemede ki-kare bağımsızlık testi kullanılmıştır.Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 30,89±8,39, %68,2'si kadın, %59,6'sı hemşiredir. %66,9'u damgalandığını düşünse de sağlık çalışanı olmaları sebebiyle damgalananlar %22,5; COVID (+) hastalarla çalıştığı bilinen ortak alanlarda damgalananlar %47,7'dir. COVID (+) hastayla çalıştığı için damgalanmayla hastalığı gizleme arasında anlamlı fark bulunamamıştır. Sağlık çalışanı olduğu için dışlandığını düşünenler; COVID-19 olan bireylerin cahil, ihmalkar olduğunu bildirmişlerdir.Sonuç: Damgalanma deneyimleri, COVID (+) olan insanlara yönelik olumsuz duygu ve düşünceleri arttırmış ancak tedavi süreçlerinin profesyonel olarak sürdürülmesini engellememiştir. Sadece sağlık çalışanı olduğu için dışlandığını düşünen fakat damgalanmayanlar, içselleştirilmiş damgalanmayı düşündürmektedir ve ayrıntılı çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.