ORAL PROLøFERATøF VERRÜKÖZ LÖKOPLAZø: BøR VAKA RAPORU - Naile Cura; Serkan Dadakoğlu; Uğur Gülşen; M.emre Yurttutan; Hüseyin Aslantürk; Timur Songür (Ankara University, 2013)
Oral verrüköz lezyonlar, genellikle yavaş ilerleyen, gri veya beyaz renkte, yanak mukozası ve dişetinde siğil şeklinde ekzofitik büyümelerdir. Verrüköz karsinoma VK , verrüköz hiperplazi VH , proliferatif verrüköz lökoplaki PVL veya invaziv skuamöz hücreli karsinom SHK şeklinde görülebilirler. Çalışmamızda, PVL tanisi konulan bir vaka raporunu sunmaktayiz. PVL ilk defa Hansen ve ark tarafindan aciklanmis bir lezyondur, hiperkeratotik hastalÕ÷Õn devamÕ olarak gözlenir. Az rastlanÕlan, multi-fokal, yüksek malign transformasyon potansiyeli olan oral lökoplaki çeúididir. Lezyon, avantajlarÕ nedeniyle diyot lazer kullanÕlarak tedavi edildi. Bu avantajlardan birkaçÕ úöyle sÕralanabilir: azalmiú enfeksiyon riski, ödem ve post-operatif a÷rÕ, malign transformasyon riskinin azalmasÕ, daha az invaziv bir yaklaúÕm olmasÕ gibi. PVL tanÕsÕ ile tedavi edilen hastalar malign transformasyon OSHK riski bulundu÷u için 6 ayda bir rutin kontrollere ça÷ÕrÕlmalÕdÕr