مقایسه اثر ضد دردی ریشه گیاه سنبل الطیب و مفنامیک اسید در تسکین دیسمنوره اولیه - انسیه جنابی; مریم اصل توقیری; پریسا هجرتی (Mashhad University of Medical Sciences, 2012)
مقدمه: قاعدگی دردناک یا دیسمنوره یکی از اختلالات شایع در زنان است، به گونه ای که 60 تا 93 درصد زنان به آن مبتلا می شوند. در دیسمنوره اولیه مشکل خاصی در دستگاه تناسلی زنان وجود ندارد و درد، چند ساعت قبل و یا همزمان با شروع خونریزی قاعدگی آغاز می شود و حداکثر 2 تا 3 روز به طول می انجامد. جهت درمان آن از داروهای مسکن، گیاهان دارویی و ماساژ درمانی استفاده می شود. استفاده از ریشه گیاه سنبل الطیب به طور تجربی درد قاعدگی را تسکین می بخشد، اما در سراسر جهان بررسی علمی در این زمینه صورت نگرفته است. هدف از این مطالعه بررسی مقایسه ریشه گیاه سنبل الطیب و مفنامیک اسید بر درد دوران قاعدگی می باشد. روش کار: این مطالعه کارآزمایی بالینی جهت مقایسه ریشه گیاه سنبل الطیب و مفنامیک اسید بر بهبود درد قاعدگی در دو مرکز پیش دانشگاهی شهر همدان انجام شد. دانش آموزان به طور تصادفی به دو گروه دریافت کننده سنبل الطیب و مفنامیک اسید تقسیم شدند. تعداد افراد در هر یک از دو گروه 54 نفر بود. در گروه دریافت کننده سنبل الطیب، در سه روز اول قاعدگی هر 8 ساعت کپسول 250 میلی گرمی سنبل الطیب داده می شد که برای مدت 2 ماه درمان ادامه داشت و در گروه دریافت کننده مفنامیک اسید کپسول 250 میلی گرمی به همان روش بالا به افراد داده می شد. نتایج قبل از مداخله، 1 و 2 ماه بعد از مصرف دارو در دو گروه، در پرسشنامه مورد نظر ثبت شد. از آزمون ویلکاکسون و کای دو جهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد. یافته ها: نمره شدت درد پس از دو ماه مصرف در گروه مصرف کننده سنبل الطیب از 01/1±08/7 به 32/1±68/3 و در گروه مصرف کننده مفنامیک اسید از 21/1±68/7 به 67/1±06/3 کاهش یافت که از نظر آماری تفاوت معنی داری نداشت و هر دو دارو در کاهش دیسمنوره اولیه مؤثر بودند. نتیجه‌گیری: کپسول سنبل الطیب در بهبود شدت دیسمنوره اولیه مؤثر است و می تواند جایگزین داروهای شیمیایی جهت تسکین دیسمنوره شود.