Особливості перебігу бронхіальної астми на тлі коморбідної патології у дітей дошкільного віку - O, V, Sharikadze (Group of Companies Med Expert, LLC, 2019)
Мета: аналіз поширеності бронхіальної астми (БА), її структури за наявності коморбідної патології для визначення ймовірних предикторів формування БА у дітей дошкільного віку. Матеріали і методи. За період 2014-2019 рр. обстежено 1500 пацієнтів від народження до семи років з атопічною патологією. Залежно від віку діти були розподілені на три групи: 1-а група - 0-1 рік (47 осіб), 2-а група - 1-3 роки (297 осіб) і 3-я група - 3-7 років (1156 осіб). На першому етапі проведений аналіз поширеності та особливостей формування алергопатології у 501 дитини. На другому етапі проведений детальний аналіз катамнестичних і анамнестичних показників у дітей, що досягли віку 7 років (6 років 11 місяців 30 днів), які були розподілені на три групи. Результати. Найпоширенішою патологією у дітей від народження і протягом першого року життя є ізольований рецидивний синдром бронхіальної обструкції (РСБО), який спостерігався у 24,5% пацієнтів, друге місце посіла харчова алергія (ХА), що складала 17,96% і формувалася переважно за рахунок алергії до білків коров'ячого молока (74,44%), третє місце між собою розділили персистуючий алергічний риніт (ПАР) і поєднання ХА з атопічним дерматитом (АД) - по 12,97%. Ізольована БА та БА із коморбідними станами з високою частотою формується під впливом наступних факторів: тютюнопаління обох батьків, скрутне матеріальне становище, приймання у період вагітності препаратів дидрогестерону та естрадіолу, часті респіраторні захворювання та антибіотикотерапія у дітей на першому році життя. Висновки. БА найчастіше маніфестує у віці 3-7 років (35,32%) і корелює з наявністю у дітей першого року життя поєднання РСБО+АР+АД (71,42%). Найбільш поширеним коморбідним станом у дітей раннього віку з БА є алергічний риніт (АР), і ця тенденція зберігається і надалі - 27,75% дітей 3-7 років. Предикторами розвитку БА у дітей дошкільного віку є наявність атопії в обох батьків (p=0,043), тютюнопаління обох батьків (p=0,038), скрутний матеріальний стан (p=0,031), гормональний супровід під час вагітності (p=0,027), антибіотикотерапія (p=0,015) і часті респіраторні захворювання (p=0,029) на першому році життя. Дослідження виконані відповідно до принципів Гельсінської Декларації. Протокол дослідження ухвалений Локальним етичним комітетом установи. На проведення досліджень було отримано поінформовану згоду батьків дітей (або їхніх опікунів).