A STUDY ON THE MANAGEMENT OF AN EDUCATIONAL CRISIS IN A ROMANIAN MIDDLE SCHOOL - Maria-Daniela; Cătălin-Gabriel ȚÎRLEA; George SUCIU; Iuliana BOROS-BALINT (Cluj University Press, 2018)
The paper highlights the results of the record based on a questionnaire on how 5th grade pupils react to an educational crisis situation, whether conflicts or various forms of violence or aggression, and of course how often they engage in conflicts that do not concern them directly. The research was carried out at Middle School no. 1 of Gherla, county of Cluj, the questionnaire being applied to 55 5th grade pupils (24 pupils in 5th grade A and 31 pupils in 5th grade B) in May 2017. After recording and processing the data, the interpretation of the results was made by looking at the comparison between the answers of the 5th grade A and 5th grade B grade pupils, since even if they are of the same age, they come from different backgrounds, the argument for this is that in the 5th grade A 85% pupils come from rural areas and only 15% from urban areas, while in 5th grade B 70% of pupils are urban and only 30% are rural. Rezumat. Studiu privind gestionarea situaţiilor de criză Educaţională în învățământul gimnazial din România. Lucrarea sublinieaza rezultatele înregistrării pe baza unui chestionar a modului în care elevii claselor a V-a reacţionează în faţa unor situaţii de criză educaţională, fie ele conflicte, fie diferite forme de violenţă sau agresivitate şi desigur cât de des se implică aceştia în conflicte care nu îi privesc în mod direct. Cercetarea s-a desfăşurat la Şcoala Gimnazială Nr. 1 din localitatea Gherla, Judeţul Cluj, chestionarul fiind aplicat unui număr de 55 de elevi (24 de elevi din clasa a V-a A şi 31 elevi din clasa a V-a B), în luna mai a anului 2017. După înregistrarea și prelucrarea datelor, interpretarea rezultatelor s-a făcut urmărind comparația răspunsurilor elevilor din clasa a V-a A şi a celor din clasa a V-a B, deoarece chiar dacă sunt de aceeaşi vârstă provin din medii diferite, ca şi argument la acest lucru e faptul că în clasa a V-a A 85% dintre elevi provin din mediul rural şi doar 15% din mediul urban, pe când în clasa a V-a B aproximativ 70% dintre elevi sunt din mediul urban şi doar un procent de 30% fac parte din mediul rural. Cuvinte cheie: criză educațională, conflicte, violență, agresivitate.