Pohyb v kontextu díla a pedagogického vlivu Jaroslava Foglara Movement in the context of Jaroslav Foglar's books and his pedagogical influence - Ivo Jirásek (Palacky University, 2008)
Příspěvek se zabývá motivem pohybu v knihách Jaroslava Foglara a vlivem této literatury na aktivní prožívání čtenářů, konkrétně na potenciální zvýšení pohybové aktivity. Přestože výsledky získané z empirického šetření (Jirásek et al., 2007) nejsou průkazné na statisticky významné rovině, můžeme důvodně předpokládat, že literatura pro mládež hraje roli reálného motivačního faktoru. This paper deals with a movement motif in Jaroslav Foglar's books and with the influence of this literature on active experiencing by readers, particularly on a potential increase of their movement activities. Although the results (Jirásek et al., 2007) obtained from the empirical research do not prove any connection at a statistically significant level, we can reasonably assume that such literature for youth plays the role of a real motivational factor.