بررسی ارزش پیشگویی کننده سطح β-HCGترشحات سرویکوواژینال در زایمان زودرس - مرضیه مهاجری; نوشین باباپور; غزال پناهی; آزاده تنها; مرتضی مظلوم فارسی باف (Mashhad University of Medical Sciences, 2011)
مقدمه: زایمان پیش از موعد، سلامت جنین تازه متولد شده را از جهات مختلف تحت تأثیر قرار می دهد که شامل افزایش خطر زایمان با وزن کم نوزاد، هیپوکسی حین زایمان و ترومای زایمان عوارض محدودیت رشد داخل رحمی، سندرم دیسترس تنفسی، انتروکولیت نکروزانت، خونریزیهای اینتراکرانیال و سپتی سمی می باشد. بنابراین پیشگیری از زایمان زودرس می تواند در کاهش این مشکلات موثر باشد. هدف از این مطالعه بررسی ارزش سطح β-HCG در ترشحات سرویکوواژینال به منظور پیش‌بینی زایمان زودرس است.   روش‌کار:در این مطالعه مورد- شاهدی، غلظت β-HCG در ترشحات سرویکوواژینال روی 87 زن باردار مراجعه کننده به بیمارستان 22 بهمن دانشگاه آزاد اسلامی مشهد در فاصله سالهای1386 تا 1388 انجام شد. که از این میان 55 نفر به عنوان گروه مورد با سابقه زایمان پره ترم و 32 نفر تحت عنوان گروه شاهد بدون این سابقه انتخاب شدند. بعد از توضیح روش و سودمندی این مطالعه برای خانمهای حامله وکسب رضایتنامه کتبی نمونه‌برداری از ترشحات سرویکوواژن آنها جهت سنجش میزان β-HCG به روش الیزا در هفته‌های 28-30-32-34و36 حاملگی و زمان زایمان انجام شد. اطلاعات پس از جمع آوری توسط نرم افزار آماری SPSS (نسخه 15) آنالیز گردید، در تحویل داده ها ابتدا نرمال بودن داده ها با استفاده از آزمون گلوموگروف و اسمیرنوف بررسی شده است که در موارد نرمال از آزمون تی تست و در موارد غیر نرمال از آزمون های نان پارامتری معادل مانند من ویتنی استفاده شده است، سطح معناداری آزمون ها کمتر از 05/0 درنظر گرفته شده است.   یافته‌ها: در گروه مورد از میان 55 زن باردار با خطر بالای زایمان زودرس، 12 نفر (9/21%) زایمان پره ترم انجام دادند و در گروه شاهد از 32 زن باردار بدون این خطرهیچکدام (0/0%) زایمان پره ترم نداشتند و در زمان ترم زایمان نمودند. متوسط سن مادران تحت مطالعه 57/5±55/24 سال بود. در مجموع بین میانگین غلظت β-HCG ترشحات سرویکوواژینال در خانم هایی که برای زایمان پره ترم در معرض خطر بالا بودند (باسطح متوسط mIU/ml 067/81) و گروه شاهد که خطر زایمان پره ترم برایشان بالا نبود و 32نفر از زنان باردار را تشکیل می‌دادند (باسطح متوسطmIU/ml 872/78)) اخلاف آماری معناداری یافت نشد (05/0 >p). اما درگروه زنان با خطر بالای زایمان زودرس بین 12 نفری که در این حاملگی زایمان پره ترم با سطح mIU/ml 098/92 داشتند و43 نفر باقیمانده که علیرغم وجود خطر پره ترم، در زمان ترم باسطح mIU/ml 492/75 زایمان نمودند در هفته‌های 28-30-32و34 حاملگی اختلاف آماری معنی داری مشاهده شد (05/0 >p).   نتیجه‌گیری: غلظت β-HCG سرویکوواژینال، معیار پیشگویی‌کننده خوبی برای زایمان زودرس در بیماران باخطر بالا در این بیماری است.