Історико-педагогічні дослідження з позицій регіонального підходу: проблема поняттєвого визначення - Ія Анатоліївна Коваленко (Academy of Cognitive and Natural Sciences, 2017)
У статті констатовано актуальність педагогічної регіоналістики у вітчизняному педагогічному дискурсі; на основі звернення до сучасних історико-педагогічних досліджень визначено можливості використання регіонального підходу до ретроспективного вивчення педагогічних явищ/процесів; здійснено тлумачення ключового для регіоналістики (зокрема педагогічної) поняття «регіони» в аспекті природничих, історичних та педагогічних наук.   Доведено, що історико-педагогічна регіоналістика - це специфічний міждисциплінарний напрям сучасної історико-педагогічної науки, який максимально наближений до «історичної регіоналістики» та користується спільним із нею поняттєвим інструментарієм, який усе ще потребує відповідної педагогічної модифікації.