Didaktické znalosti obsahu a matematické vzdělávání učitelů - F. Kuřina (Czech Pedagogical Society, 2012)
V úvodu příspěvku jsou naznačeny některé problémy matematického vzdělávání, zejména problém instruktivních a konstruktivních přístupů k učení. V druhé části je srovnáván pojem didaktická znalost obsahu s pojmem didaktika jako tvorba školy. Ukazuje se, že Shulmanem připomínané chybějící paradigma je v české didaktice výrazně zastoupeno. Dále jsou charakterizovány globální a dílčí transformace jako různé pohledy na tvorbu didaktických znalostí obsahu. Problematika porozumění se probírá v souvislosti s dílem Liping Ma a zdůrazňuje se význam tzv. dobré praxe. Ve třetí části příspěvku jsou prezentovány možnosti integrace didaktické a obsahové složky matematiky v učitelském vzdělávání.