CARACTERISTICA CLINICO - DEMOGRAFICĂ A COHORTEI INSTITUȚIONALE DE PACIENȚI CU ACCIDENT VASCULAR CEREBRAL ISCHEMIC ÎN TERITORIUL POSTERIOR DE VASCULARIZARE - Оксана ГРОСУ; Габриела НАКУ (Academy of Sciences of Moldova, 2022)
Conform datelor literaturii prevalența accidentelor cerebrale în circulația posterioară reprezintă 20 30% din toate AVC-urile ischemice. Reprezintă un sindrom clinic asociat cu ischemie la nivelul teritoriului cerebral vascularizat de sistemul vertebrobazilar. Cele mai frecvente etiologii includ: ateroscleroza intrinsecă, cardioembolismul, dolicoectazia vertebro bazilară și disecția arterei cervicale spontană sau posttraumatică, sindromul de furt subclavicular, arterita cu celule gigante, boala Fabry.Scopul cercetării evaluarea și analiza particularităților clinico demografice la pacienții cu accident vascular cerebral în circulația posterioară în cadrul unei cohorte instituționale. Materiale și metode: A fost realizat un studiu retrospectiv de cohortă. Au fost analizate fișele medicale ale pacienților internați cu diagnosticul de accident vascular ischemic (coduri I64, I633) din cadrul registrului electronic instituțional de date al Institutului de Neurologie și Neurochirurgie din octombrie 2017 până în februarie 2022. Au fost selectați 367 pacienții care au prezentat accidente vasculare în teritoriul de vascularizare posterior. Rezultate: Vârsta medie 66.8±10.6 ani, bărbați - 62%, femei - 38%, durata medie de spitalizare 10.3±5.0 zile pat. Din totalul pacienților incluși în studiu 71.4% au fost diagnosticați cu AVC primar și 28.6% recurent. Factorii de risc identificați au fost: HTA - 96.4%, DZ 35.4%, tulburări de ritm cardiac - 34.1%, boala ischemică coronariană - 27.8%, ateroscleroza vaselor magistrale 59.9%, dislipidemie 27.2%, obezitate 18.5%, anamnestic evenimente cerebro-vasculare 24.5%, fumat 6.5%, anamnestic eredocolateral de patologii cerebrovasculare 3.8%. Comorbidități au fost: infecție 10.6%, cancer 3.3%, reumatism 1.6%. Sonodopplerografia vaselor extracraniene şi intracraniene au depistat ateroscleroză stenozantă a vaselor magistrale 60.5%, ocluzie 4.4%, hipoplazia a. vertebrale 13.1%. Imagistica cerebrală: ischemie 77.4%, leucoaraioză 55%, plăci ateromatoase la nivelul sifoanele carotidiene 34.6%, atrofie cerebrală19.9%, focare vechi 17.4% cazuri.Concluzii: Acest studiu descrie spectrul factorilor de risc, caracteristicile clinice și demografice ale pacienților cu accident vascular cerebral ischemic în circulația posterioară extrași din cohorta instituțională.