بررسي رابطه مهارت‌هاي اجتماعي و ويژگي‌هاي شخصيتی دانش‌آموزان عادي و داراي لكنت مدارس ابتدایی شهر اصفهان و مقایسه این دو متغیر در دو گروه - Fariba Yazdkhasti (Vesnu Publications, 2012)
مقدمه: پژوهش حاضر با هدف، بررسي رابطه مهارت‌هاي اجتماعي و وي‍ژگي‌هاي شخصيت دانش‌آموزان عادي و داراي لكنت زبان مقاطع چهارم و پنجم ابتدایی شهر اصفهان و مقایسه آن‌ها در دو گروه صورت گرفت. مواد و روش‌ها: به منظور انجام این مطالعه توصیفی- تحلیلی،30 نفر از دانش‌آموزان داراي لكنت با روش نمونه‌گيري خوشه‌اي چند مرحله‌اي و 30 نفر از دانش‌آموزان به روش نمونه‌گيري تصادفي ساده انتخاب شدند. براي جمع‌آوري داده‌ها از چک‌لیست مهارت‌هاي اجتماعي و پرسش‌نامه شخصيت كودك استفاده شد. داده‌هاي به دست آمده با روش One-way ANOVA و ضريب همبستگي Pearson مورد تجزيه و تحليل قرار گرفت. یافته‌ها: از بين شش عامل شخصيت كودكان فقط بين عامل عزت نفس در بين دو گروه تفاوت معنی‌دار وجود داشت. همچنين نتايج ضرایب همبستگی نشان داد كه در گروه مبتلا به لکنت، بين كنترل عواطف و عامل وابستگي رابطه منفی و بين كنترل عواطف و عامل‌های عزت نفس و خودكار‌امدي رابطه مثبت و در گروه دانش‌آموزان عادی بین دیدگاه منفی به جهان و رفتار در گروه رابطه منفی وجود دارد. نتیجه گیری: با توجه به داده‌هاي به دست آمده، مي‌توان نتيجه گرفت که به دلیل تفاوت در توانش عملی کاربرد زبان بین دو گروه عادی و مبتلا به لکنت و در نتیجه برآورد منفی از توانایی‌های خود در گروه مبتلا به لکنت، این گروه از عزت نفس پایین‌تری نسبت به گروه عادی برخوردارند. از طرف دیگر در گروه مبتلا به لکنت، کنترل عواطف که از فرصت‌های اجتماعی بالا ناشی می‌شود، عدم وابستگی، عزت نفس و خودکارامدی را می‌تواند به همراه داشته باشد و بالعکس. در گروه دانش‌آموزان عادی ادراک منفی از اجتماع که می‌تواند خواستگاه‌های مختلفی داشته باشد، پیش‌بینی کننده روابط بین فردی غیر مؤثر می‌باشد. کلید واژه‌ها: مهارت‌هاي اجتماعي، ويژگي‌هاي شخصيت، لكنت، عزت نفس، خودکارامدی