Engelli Hastaların Genel Anestezi Altında Yapılan Tedavilerinin, Demografik ve Operasyonel Verilerinin İncelenmesi: Retrospektif Bir Çalışma - Pinar Demir; Uğur Akdağ (Selcuk University Press, 2023)
ÖZ Giriş: Bu çalışmanın amacı genel anestezi altında diş tedavisi gören engelli hastaların demografik ve operasyonel verilerinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 2019 Ocak ile 2020 Nisan ayları arasında Üniversite hastanesinde genel anestezi altında dental tedavi görmüş, ASA 2 ve 3 sınıflamasında olan 149 engelli hastanın demografik ve operasyonel bilgileri incelendi. ASA 1 sınıflamasında olan sağlıklı çocuklar çalışmaya dahil edilmemiştir. Hastaların cinsiyet, yaş, operasyon süresi ve yapılan işlemler incelenmiştir. Hastalarda mevcut bulunan sistemik rahatsızlıklar ve çeşitleri ayrı ayrı hesaplanıp toplam sayı olarak ve yüzde olarak verilmiştir. Bulgular: 149 engelli hastanın 96'sı erkek 53 tanesi kız hastaydı. Hastaların yaş ortalaması 15.69 ± 9.7 idi. Hastaların 136 tanesi ASA 2, 13 tanesi ASA 3 sınıfındaydı. Hasta başına ortalama yapılan işlem sayıları dolgu 8.38 ± 3.933; diş çekimi 4.80 ± 4.165; amputasyon 1.64 ± 0.841; fissür örtücü 4.12 ± 2.307 olarak hesaplandı. Hastaların 65'inde mental retardasyon (% 43.62), 33'ünde otizm (% 22.14), 36'sında epilepsi (% 24.16), 17'sinde down sendromu (% 11.4), 16'sında cerebral palsy (% 10.73), 11' inde kardiak problem (% 7.38), 4'ünde guatr (% 2.68), 3'ünde hidrosefali (% 2.01) görüldü. Sonuç: Günümüzde giderek yaygınlaşan genel anestezi altında diş tedavisinde, konservatif veya radikal tedavi kararı vermek için hekimlerin önünü aydınlatacak daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Daha önce uygulanan tedavilerde hangi işlemlerin ne sıklıkta yapıldığını bilmek gelecekte yapılacak tedaviler için hekimlere yol gösterici nitelikte olacaktır. Anahtar Kelimeler: Dental tedavi; engelli hasta; genel anestezi; retrospektif çalışma