ОЦІНКА МАТЕРИНСЬКОГО СТРЕСУ У ВІДДІЛЕННІ ІНТЕНСИВНОЇ ТЕРАПІЇ НОВОНАРОДЖЕНИХ - Г. Павлишин; І. Сарапук; У. Сатурська; Н. Скубенко; Т. Зайцева (Bukovynian State Medical University, 2022)
Передчасне народження дитини, яка потребує госпіталізації у відділення інтенсивної терапії новонароджених (ВІТН), може бути дуже стресовим для батьків. Метою дослідження було оцінити рівень стресу у матерів передчасно народжених немовлят у ВІТН та з'ясувати фактори, які його індукують. Методи дослідження. Дослідження включало оцінку рівня материнського стресу у 141 матері передчас- но народжених дітей, які лікувались у ВІТН, за допомогою шкали оцінки батьківського стресу: ВІТН (PSS: NICU), яка складається із трьох блоків запитань: звукові та слухові подразники у ВІТН - блок 1 (S1), зовніш- ній вигляд і поведінка немовляти - блок 2 (S2) та порушення батьківської ролі - блок 3 (S3). Результати дослідження. Загальний рівень стресу у матерів: оцінка за шкалою батьківського стресу становила 3,38±0,71. Високий рівень стресу відчували 98 (69,5%) матерів. Порушення батьківської ролі було найбільш стресовим (4,14±0,76), водночас, зовнішній вигляд й поведінка немовляти (3,43±0,89), звукові та світлові подразники у ВІТН (2,21±0,97); p(S1-S2)<0,001, p(S1-S3)<0,001, p(S2-S3) <0,001, також виклика- ли стрес у батьків. Виявлено залежність між рівнем материнського стресу та кількістю візитів у ВІТН (p=0,047), а також важкістю стану немовляти (наявність судом у новонароджених (р=0,006) та потребою в штучній вентиляції легень (p=0,041). Матері, які продовжували годувати немовлят грудьми на момент виписки з лікарні, мали нижчі показники стресу, зокрема, у блоці «Порушення батьківської ролі» (p=0,011). Висновок. Матері передчасно народжених дітей, госпіталізованих до ВІТН, відчувають значний стрес, що підтверджено за допомогою стандартизованого опитувальника, з найбільш вираженим показником пору- шення батьківської ролі. Показники материнського стресу залежать від важкості стану дитини (триваліс- тю лікування, наявність судом, потреба штучної вентиляції легень), кількості візитів у ВІТН.