Čateški model funkcionalne obdelave bolnika z ankilozirajočim spondilitisom - Anton Franović (Nurses and Midwives Association of Slovenia, 1991)
Čateški model funkcionalne obdelave bolnika z ankilozirajočim spondilitisom vsebuje na eni strani originalno metodo določanja celotne funkcionalne zmogljivosti bolnika z ankilozirajočim spondilitisom in na drugi strani enako originalno metodo programiranja in izvedbe kontinuirane rehabilitacije v izvenstacionarnih pogojih. Model v obliki mednarodne šole za ankilozirajoči spondilitis v Termah Čatež izvajamo že od leta 1985 naprej. Dolgotrajni rezultati obdelave bolnikov z ankilozirajočim spondilitisom po tem modelu nedvomno potrjujejo večjo udeležbo slehernega bolnika z ankilozirajočim spondilitisom v rehabilitaciji v izvenstacionarnih pogojih.