Sociální pedagogové jako aktéři profesních drah - Jitka Lorenzová; Tereza Komárková (Paidagogos - Society For Philosophy, Theory and Praxis of Education, 2022)
Studie představuje vybrané výsledky výzkumu zaměřeného na profesní dráhy sociálních pedagogů a pedagožek v ČR. Cílem výzkumu bylo zjistit, jak se utváří profesní dráha sociálních pedagogů a jaké podoby profesního aktérství v praxi rozvíjejí. Zvolen byl kvalitativní přístup, výzkumný design zakotvená teorie. Začleněn byl rovněž konstruktivistický a biografický přístup. Výzkumný vzorek tvořilo celkem 20 participantů - sociálních pedagogů. Výsledky jsou prezentovány v podobě cirkulárně pojatého paradigmatického modelu. V něm byla jako vnitřní příčinná podmínka identifikována motivace k volbě pomáhající profese, která je konstitutivní pro vstup do povolání. Profesní dráha je modifikována intervenujícími podmínkami, biografickými šancemi a omezeními. Její subjektivní a objektivní nároky jsou zvládány v každé fázi profesní dráhy strategiemi jednání, které vedou skrze posilování nebo oslabování smysluplnosti k úrovni spokojenosti. Do popředí vystoupil ústřední proces přebírání nebo oslabování kontroly nad profesní dráhou prostřednictvím aktérského já, které je dispozičním jádrem profesního aktérství.