COMPARATIVE STUDY OF ICE HOCKEY PLAYERS, FROM RUSSIAN AND ROMANIAN TEAMS - Marius TRANDAFIR; Lorand BALINT (Cluj University Press, 2018)
In 1954, at the first participation in a World Ice hockey championship, the representative team of the Soviet Union becomes the world champion. That year, the Soviet domination begins in international hockey in the second half of the twentieth century. One of the factors that determined the success of these teams is the scientific basis on which the training programs were founded and which differentiated and customized the Soviet athletes and teams. The laboratory study of the factors influencing the sports performance, the morpho-functional characteristics, the study of the game techniques of major teams determined the elaboration of innovative training programs, adapted to the environmental conditions and to athletes, become, in the light of the athletes ' success, the object of study and reference for coaches in the rest of the world. REZUMAT. Studiu comparativ al jucătorului de hochei pe gheață pe posturi la echipele din Rusia și România. În 1954, la prima participare la un Campionat Mondial de Hochei pe Gheaţă, echipa reprezentativă a Uniunii Sovietice devine Campioană Mondială. În acel an începe dominaţia sovietică în hocheiul mondial din cea de-a doua jumătate a secolului al XX-lea. Unul dintre factorii care au determinat succesul aceste echipe este baza ştiinţifică pe care s-au fundamentat programele de antrenament şi care au diferenţiat şi particularizat sportivii şi echipele sovietice. Studiul în laboratoare al factorilor care influenţează performanţa sportivă, al caracteristicilor morfofuncţionale, studiul tehnicilor de joc ale marilor echipe au determinat elaborarea unor programe inovative de antrenament, adaptate condiţiilor de mediu şi sportivilor, devenite, prin prisma succesului sportivilor, obiect al studiului şi referinţă pentru antrenorii din restul lumii. Cuvinte cheie: reativitate, tactică, strategie, diferenţiere.