تحلیل ساختار ورزش تربیتی ایران - نازنین راسخ; سیداحمد سجادی; سید محمدحسین رضوی; مرتضی دوستی (Sport Sciences Research Institute, 2018)
ساختار کارآمد، مهم‌ترین عامل رسیدن به اهداف در تمامی نظام‌ها ازجمله نظام ورزش است؛ بنابراین، هدف از اجرای پژوهش حاضر، تحلیل ساختار ورزش تربیتی ایران بود. این پژوهش ازنظر هدف، کاربردی بود که با روش پژوهش اسنادی انجام شد. برای جمع‌آوری داده‌های موردنیاز با هدف تحلیل مسئولیت‌های نهادهای آموزشی در ورزش، اسناد بالادستی و مبانی قانونی ناظر بر تشکیلات ورزش در ایران مطالعه شدند. داده‌های موردنیاز برای تحلیل سازمان‌های مسئول در ورزش تربیتی و نهادهای آموزشی فعال در سایر حوزه‌های ورزش (همگانی، قهرمانی و حرفه‌ای) نیز با مطالعة قانون اهداف، وظایف و تشکیلات سازمان‌های مختلفی که در عرصة ورزش فعال هستند، جمع‌آوری شدند. یافته‌های پژوهش نشان داد که وزارت ورزش‌وجوانان، کمیتة ملی المپیک، وزارت آموزش‌وپرورش، فدراسیون ورزش دانش‌آموزی، وزارت علوم، فدراسیون ورزش‌های دانشگاهی، وزارت بهداشت، دانشگاه آزاد اسلامی، ستاد کل نیروهای مسلح و باشگاه‌های ورزشی در حوزة ورزش تربیتی مسئولیت دارند. دراین‌بین، نهادهای آموزشی وزارت آموزش‌وپرورش، فدراسیون ورزش دانش‌آموزی، وزارت علوم، وزارت بهداشت و دانشگاه آزاد اسلامی در حوزة ورزش همگانی مسئولیت دارند و نهادهای آموزشی وزارت آموزش‌وپرورش، فدراسیون ورزش دانش‌آموزی، وزارت علوم، فدراسیون ورزش‌های دانشگاهی، وزارت بهداشت و دانشگاه آزاد اسلامی در حوزة ورزش قهرمانی مسئولیت دارند.دانشگاه آزاد نیز تنها نهاد آموزشی است که در حوزةورزش حرفه‌ای مسئولیت دارد؛ بنابراین، پرهیز از بوروکراسی، حذف وظایف موازی،توزیع متوازن اختیارات، تبیین شرح وظایف و ارتباطات روشن برای تمام نهادها و برقراری هماهنگی بین آن‌ها از مهم‌ترین اصولی است که برای انسجام و یکپارچگی ساختار تشکیلات ورزش تربیتی ایران باید رعایت شود.