Which Finishing And Polishing Technique Is More Effective For Surface Roughness And Microhardness? - Nurhan Özalp; Elif Gül Aydın (Cumhuriyet University, 2021)
Purpose: The aim of this study was to evaluate the effects of finishing and polishing (F/P) techniques on resin restorative materials' surface roughness and microhardness. Materials and methods: A total of 168 specimens were prepared using compomer, resin composite, and giomer, and subjected to F/P. and F/P was performed using Sof-Lex Discs, Sof-Lex Spiral Wheels, and Enamel Plus Shiny. No F/P was performed in the control group. Surface roughness and microhardness were measured. Data were analyzed using one-way ANOVA, two independent samples t-test, and Kruskal-Wallis test. The correlations between parameters was investigated using Pearson's correlation test (p<0.05). Results: Enamel Plus Shiny and the control group were not significantly different in terms of surface roughness. For Sof-Lex Disc, Dyract XP resulted in a significantly higher surface roughness. For Sof-Lex Spiral Wheels, FiltekTM Bulk Fill resulted in a statistically significant lower surface roughness (p<0.05). In terms of microhardness, Beautifil II resulted in a significantly higher microhardness in the Sof-Lex Disc group (p<0.05). In the control group, Dyract XP resulted in a significantly lower microhardness compared to FiltekTM Bulk Fill and Beautifil II. Sof-Lex Spiral Wheels and Enamel Plus Shiny had statistically different microhardness results. Surface roughness and microhardness values were positively correlated for Filtek™ Bulk Fill and negatively correlated for Dyract XP and Beautifil II. Conclusion: Proper finishing and polishing are essential for restoration aesthetics and longevity. We conclude that the results of F/P depend on both the used method and materials. Keywords: Enamel Plus Shiny, Microhardness, Surface roughness, Finishing and polishing   HANGİ BİTİRME VE PARLATMA TEKNİĞİ YÜZEY PÜRÜZLÜLÜĞÜ VE MİKROSERTLİK İÇİN DAHA EFEKTİFTİR? Amaç: Bitirme ve parlatma (F/P) tekniklerinin kompozit rezin restorasyon materyallerinin yüzey pürüzlülüğü ve mikro sertliği üzerindeki etkilerini değerlendirilerek materyal için en ideal yüzey özelliği oluşturan bitirme ve parlatma tekniğinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntemler: Pleksiglas kalıplar kullanılarak 168 örnek hazırlamak için kompomer, kompozit rezin ve giomer kullanıldı ve örnekler F/P tekniklerine tabi tutuldu. Kontrol Grubunda F/P yapılmadı. F/P için; Sof-Lex Disk; Sof-LexTM Spiral Lastikler ve Enamel Plus Shiny kullanıldı. Yüzey pürüzlülüğü ve mikro sertlik değerleri ölçüldü. Veriler tek yönlü ANOVA, iki bağımsız örnek t-testi, Kruskal Wallis kullanılarak analiz edildi ve iki parametre arasındaki korelasyon için Pearson korelasyon testi kullanıldı (p <0.05). Bulgular: Elde edilen veriler doğrultusunda yüzey pürüzlülük değerler karşılaştırıldığında; Enamel Plus Shiny ile kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulgulanmadı. Sof-Lex Disk kullanıldığında Dyract XP grubunda, yüzey pürüzlülüğünün anlamlı derecede daha yüksek olduğu tespit edildi(p<0.05). Sof-Lex Spiral Lastikler kullanıldığında, FiltekTM Bulk Fill'in istatistiksel olarak anlamlı derecede daha düşük yüzey pürüzlülüğü değeri gösterdiği bulgulandı (p <0.05). Mikrosertlik değerlerinde ise Sof-Lex Disk kullanıldığında; Beautifil II ye ait mikrosertlik değerlerinin anlamlı olarak daha yüksek olduğu tespit edildi (p <0.05), kontrol grubu için ise Dyract XP'nin, FiltekTM Bulk Fill ve Beautifil II ile karşılaştırıldığında mikrosertlik değerinin en düşük değer gösterdiği bulgulandı. Sof-Lex Spiral Lastikler ve Enamel Plus Shiny için, restoratif materyallerin mikrosertlik değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar gözlenmiştir. Yüzey pürüzlülüğü ve mikro sertlik arasındaki korelasyon ise; FiltekTM Bulk Fill materyalinde pozitif korelasyona sahipken; Dyract XP ve Beautifil II materyallerinde negatif korelasyona sahiptir. Sonuçlar: Uygun F / P prosedürleri, restoratif materyaller için estetik ve uzun ömürlülüğü arttıran gerekli adımlardır. Çalışmamızın sınırları dahilinde, en ideal bitirme ve parlatma tekniğinin kullanılan rezin içerikli restoratif materyalin özelliklerine bağlı olarak değişkenlik gösterdiği, F / P tekniklerinin etkilerinin hem bitirme ve parlatma tekniğine hem de restoratif materyale bağlı olduğu sonucuna varılmıştır. Anahtar Kelimeler: Enamel Plus Shiny, Mikrosertlik, Yüzey Pürüzlülüğü,Bitirme ve Parlatma Sistemler