Історіографія дослідження проблеми викладання іноземних мов у контексті розвитку реального напряму вітчизняної освіти (друга половина ХІХ − початок ХХ століття) - Наталія Гончаренко (Khmelnytskyi Humanitarian-Pedagogical Academy, 2013)
Здійснено історіографічний огляд джерел та зʼясовано стан дослідження проблеми викладання іноземних мов у контексті розвитку реального напряму вітчизняної освіти другої половини ХІХ − початку ХХ століття. Виявлено, що вчені у своїх розвідках приділяли увагу таким питанням досліджуваної проблеми, як: історії розвитку середньої школи; реформуванню освітньої системи; становленню та функціонуванню реальних училищ; переваг класичної та реальної освіти; методиці викладання окремих предметів у реальних училищах; вдосконаленню навчального процесу; висвітленню поглядів педагогів на початкову і середню освіту; аналізу дискусій навколо класицизму і реалізму та проектів статутів гімназій; процесу запровадження і поширенню іноземних мов у різних типах середніх навчальних закладів; історії становлення організаційних засад, змісту і форм підготовки вчителя іноземної мови.