Vypracovanie domácich úloh v poškolských zariadeniach v premenách času - Zuzana Bánovčanová; Michaela Bieliková (Karolinum Press, 2019)
Školské kluby detí (ŠKD) sú výchovno-vzdelávacím zariadením, v ktorom deti trávia (voľný) čas, kým sú ich rodičia v práci a nemôžu sa im venovať, často ani pomáhať s domácimi úlohami (DÚ). Príspevok sa zameriava na ŠKD v oblasti prípravy na vyučovanie a písania si DÚ. Tie tvoria súčasť výchovno-vzdelávacej činnosti týchto zariadení už od vzniku prvých opatrovní (útulkov) na našom území. Orientuje sa aj na ozrejmenie funkcií voľného času a poškolských zariadení, ktoré sa v jednotlivých zariadeniach a obdobiach menili vzhľadom na samotnú prípravu na vyučovanie. Príspevok prináša periodizáciu spôsobu realizácie DÚ vzhľadom na dominantné postavenie jednotlivých funkcií v týchto zariadeniach. Spôsoby realizácie prípravy na vyučovanie v jednotlivých obdobiach čerpá príspevok priamo z dostupných dobových príručiek a dokumentov pre vychovávateľky. Z nich vyplýva, že do popredia vystupuje v každom období najmä sociálna funkcia, ktorej obsah a zámer sa menia vzhľadom na ideológiu a politiku štátu.