SUPRAVIEŢUIREA NOU-NĂSCUŢILOR PREMATURI ÎN FUNCŢIE DE NIVELUL DE ACORDARE A ASISTENŢEI MEDICALE - Larisa Crivceanscaia; Maria Stamatin; Mihai Stratulat (Amaltea Medical Publishing House, 2016)
În întreaga lume, naştereа prematură este principala cauză a mortalităţii infantile şi o cauză semnificativă a pierderii potenţialului uman de prematuri supravieţuitori pentru următoarele etape de viaţă. Obiectiv. Determinarea ratei de supravieţuire a nou-născuţilor prematuri în funcţie de nivelul de acordare a asistenţei medicale şi factorii de risc principali implicaţi în decesul nou-născuţilor prematuri cu termenul de gestaţie mai mic de 34 de săptămâni. Material şi metodă. Au fost luaţi în studiu 750 de nou-născuţi prematuri repartizaţi în trei loturi astfel: lotul I - 476 de nou-născuţi prematuri din IMSP IMşiC Chişinău (maternitate de nivel III); lotul II - 240 de nou-născuţi prematuri transferaţi din maternităţi de nivel I şi II prin linia AVIASAN şi lotul III - 34 de nou-născuţi prematuri din IMSP IMşiC Chişinău cărora li s-a administrat surfactant prin metoda LISA (Less Invasive Surfactant Administration). S-a efectuat o analiză complexă privind factorii de risc pentru mortalitate şi impactul pozitiv al condiţiilor de îngrijire. Datele au fost analizate folosind soft-ul SPSS V.21. (IBM Statistical Package for the Social Sciences, Chicago, Illinois). Rezultate. Rata de supravieţuire la 78 de zile de viaţă fost semnificativ mai mare în cazul nou-născuţilor proveniţi din maternităţi de nivel III, care au urmat terapie LISA (93,3%), comparativ cu nou-născuţii din loturile I (78,2%) şi II (78,9%). Concluzii. Supravieţuirea nou-născuţilor prematuri este o problemă multifactorială. Factorul principal ce determină rata de deces a acestor nou-născuţi îl reprezintă sindromul de detresă respiratorie (SDR), fiind urmat de greutatea la naştere (GN), vârsta de gestaţie (VG), metoda de resuscitare, displazia bronhopulmonară (DBP) şi, nu în ultimul rând, nivelul maternităţii de provenienţă. Posibilităţile moderne de reanimare a prematurilor, din maternităţi de gradul III, cresc semnificativ speranţa de viaţă a prematurilor cu vârsta gestaţională mai mică de 34 de săptămâni.