ПРОЯВИ ГОСТРОГО АПЕНДИЦИТУ У ДИТИНИ З МУЛЬТИСИСТЕМНИМ ЗАПАЛЬНИМ СИНДРОМОМ, АСОЦІЙОВАНИМ З SARS-COV-2: КЛІНІЧНИЙ ВИПАДОК - О. Панченко; Г. Павлишин; М. Галич; В. Боднарчук (Bukovynian State Medical University, 2021)
Пандемія коронавірусної хвороби, спричиненої вірусом SARS-CoV-2, продовжується. Повітря- но-крапельний шлях залишається основним у передачі коронавірусної інфекції. Проте значної ролі набуває фекально-оральний механізм передачі. Шлунково-кишковими симптомами SARS-CoV-2-інфекції є відсутність апетиту, діарея, блювання та біль у животі, які часто можуть маскувати інші захворювання та вимагають проведення діагностичного пошуку та диференційної діагностики. Наявність мультисистемного запального синдрому, згідно міжнародної класифікації, вказує на критичний перебіг інфекції, викликаної SaRS-CoV-2, і може розвинутись у дітей через кілька тижнів після інфікування. Одним із критеріїв мультисистемного запального синдрому є гострі симптоми з боку травного тракту. У статті представлено клінічний випадок гострого апендициту в дитини з мультисистемним запальним захворюванням, асоційованим з SARS-COV-2, оцінена динаміка основних проявів на фоні проведеного лікуван- ня, проаналізовані літературні дані щодо подібних випадків, акцентована увага на особливостях та трудно- щах діагностичного пошуку.