Comparison of Cardiovascular Risk Screening Methods and Mortality Data Among Hungarian Primary care Population: Preliminary Results of the First Government-Financed Managed care Program / Primerjava Metod Presejanja Ogroženosti Srčno-Žilnega Sistema In Podatkov O Smrtnosti Madžarskega Prebivalstva Z Osnovno Zdravstveno Oskrbo: Predhodni Rezultati Prvega Programa Vodene Oskrbe, Ki Ga Je Financirala Vlada - Móczár Csaba; Rurik Imre (Sciendo, 2015)
Uvod. Poleg primarne preventive je presejanje kot sekundarna preventiva pomemben člen pri storitvah osnovnega zdravstvenega varstva. Na uspešnost tovrstnega dela vplivajo značilnosti posameznih splošnih ambulant varstva in pripravljenost zdravnikov za izvajanje presejalnih pregledov kot tudi ureditev procesov presejanja in razpoložljivih finančnih virov. Med leti 1999 in 2009 je bil v Madžarski uveden in izpeljan program vodene oskrbe, ki ga je financirala vlada. Ta finančna podpora in spodbuda je omogočila priložnost za povečanje števila presejalnih pregledov.