Sınıf II Maloklüzyonda Frontal Sinüs ve Maksiller Büyüme Tahmini: Sefalometrik Çalışma - Hatice Gökalp; Aslı Şenol; Nazlı Karaca (Ankara University, 2015)
Sinüsler, ses rezonansı, nasal drenaj, havanın ısıtılması ve başka özel fonksiyonları yerine getiren orta yüzün büyümesine katkı sağlayan alanlardır. Frontal sinus, frontal kemiğin iç ve dış laminaları arasında yer alan ve bireysel değişkenlik gösteren pnömatik hava dolu alan, kavite alandır. Bu çalışmanın amacı, Sınıf II maloklüzyonlu bireylerde frontal sinüs büyümesi ve maksiller büyüme arasındaki ilişkiyi analiz etmektir. Çalışma, ortalama gözlem süresi 3,39 yıl olan hastalar 12-16 yaş arasında üzerinde pubertal büyüme atağından büyümenin bitimine kadar takip edilen 36 lateral sefalometrik grafi üzerinde yapılmıştır. Materyal Sınıf I ve Sınıf II olarak ayrılmış ve kontrol grubu Sınıf I bireylerden oluşturulmuştur. Frontal sinüs büyümesi el bilek grafilerindeki büyüme fazlarına göre S-MP3cap I. Periyot ve MP3U-DP3U II. Periyot olmak üzere iki periyotta değerlendirilmiştir. Sınıf II iskeletsel parametreleri ve frontal sinus yüksekliği ve genişliği arasında ilişki değerlendirilmiş; periyot ve gruplar student's t-testi ile karşılaştırılmıştır.İskeletsel parametreler ile frontal sinus arasında ilişki olmadığı tespit edilmiştir. Frontal sinus büyümesinin maksiller büyüme için bir indikatör olmadığı sonucuna ulaşılmıştır