ACCIDENT VASCULAR CEREBRAL ISCHEMIC LA UN COPIL CU CARDIOPATIE CONGENITALĂ CIANOGENĂ COMPLEXĂ - Aniela Luminiţa Rugină; Violeta Ştreangă; Nicolai Nistor; Gabriela Buhuşi; Ramona Filipescu; Constantin Iordache; Irina-Mihaela Ciomaga (Amaltea Medical Publishing House, 2014)
Accidentul vascular cerebral (AVC) este rar la copil comparativ cu adultul. Cauzele cele mai comune de AVC la copil sunt cardiopatiile emboligene pentru infarctul cerebral şi malformaţiile arteriovenoase pentru hemoragiile cerebrale, dar un număr de cazuri rămân idiopatice, fără a li se putea afi rma etiologia precisă. Autorii prezintă cazul unui copil diagnosticat în perioada de sugar cu malformaţie congenitală de cord cianogenă complexă, dar neoperată, internat cu semne clinice şi radiologice de pneumonie, care a evoluat favorabil sub tratament antibiotic şi simptomatic. În timpul perioadei rezolutive a pneumoniei, copilul devine brusc somnolent, prezentând hemiplegie dreaptă cu absenţa refl exelor de aceeaşi parte. Examenul clinic corelat cu CT cranio-cerebral au stabilit diagnosticul de AVC ischemic sylvian bilateral. Evoluţia a fost favorabilă sub tratament conservator (antiagregante plachetare, fi zioterapie), persistând însă hemiplegia dreaptă.