Ortaokula Yönelik Söz Varlığı Araştırmalarının İncelenmesi: Tezler - Gökçen Göçen; Alparslan Okur (Mehmet KURUDAYIOĞLU, 2015)
Ders/çalışma kitaplarının öğrencilerin söz varlığına ne ölçüde katkı sağladığı, öğrencilerin ders kitaplarında yer alan söz varlığının ne kadarını kullanabildiği bazı araştırmalarla ortaya konmaktadır. Bunların bir bölümünü yüksek lisans ve doktora tezleri oluşturmaktadır. Araştırmanın amacı sözcük öğretimi konusunda hazırlanmış yüksek lisans ve doktora tezlerini konu, yöntem gibi başlıklar altında sınıflandırmak ve tezler ile ulaşılan bulgu ve sonuçları betimlemektir. 6-7-8. sınıf öğrencilerine yönelik tezlerle sınırlandırılan bu çalışma kapsamında tarama yöntemi ile 37 adet lisansüstü teze ulaşılmıştır. Doküman analizi ile toplanan veriler, önceden hazırlanan tez inceleme formuna göre düzey, yıl, üniversite adı, enstitü adı, konu, çalışma grubu/örneklem, yöntem, model, veri toplama aracı, veri analizi ve incelenen tezlerde ulaşılan bulgu ve sonuçlar bakımından incelenmiştir. İnceleme sonucunda elde edilen veriler, nicel ve nitel olarak betimlenmiştir. İlgili alanda, tez çalışmalarının sayısının giderek azaldığı, özellikle doktora çalışmalarının az sayıda olduğu, çalışmaların veri toplama yöntemlerinde karşılaştırma yapmayı zorlayacak farklılıkların olduğu ulaşılan sonuçlardandır.