СУЧАСНА ТАКТИКА ВЕДЕННЯ НЕДОНОШЕНИХ ДІТЕЙ З БРОНХОЛЕГЕНЕВОЮ ДИСПЛАЗІЄЮ ПРИ ВИПИСЦІ З НЕОНАТАЛЬНОГО ВІДДІЛЕННЯ І В ДОМАШНІХ УМОВАХ НА АМБУЛАТОРНОМУ ЕТАПІ - С. Мокія-Сербіна (Bukovynian State Medical University, 2022)
Незважаючи на значні успіхи у виходжуванні недоношених дітей, бронхолегенева дисплазія (БЛД), як і раніше, асоціюється з високою захворюваністю та смертністю дітей на першому році життя, високим ризиком формування хронічної легеневої патології, що потребує організації структурованої системи спостереження за дітьми з моменту народження. У статті відображено сучасні уявлення про вітчизняні та закордонні тактики ведення недоношених ді- тей з БЛД на етапі виписки з неонатального відділення та в домашніх умовах на амбулаторному етапі. Дано докладний опис умов, яких необхідно дотримуватись при виписці дітей. Акцентовано увагу на необхідності оцінки тяжкості БЛД, клінічного стану дитини, рівня медичного обслуговування за місцем проживання ди- тини, соціальних умов її життя, готовності батьків прийняти дитину. Висвітлено сучасне уявлення про роль кабінету катамнезу та паліативної служби у наданні медичної допомоги дітям, які потребують респі- раторної підтримки. Розглянуто основні складові виїзної паліативної допомоги дітям із тяжкою БЛД вдома. Охарактеризовано роль лікаря первинної медичної допомоги (педіатра) у її наданні. Визначено показання та терміни спостереження на амбулаторному етапі дитячого пульмонолога. Обґрунтовано доцільність та по- казання до проведення додаткових методів обстеження, яких потребує дитина з БЛД.