KANSER HASTALARININ SEMPTOM YÖNETİMİNDE AROMATERAPİ KULLANIMI - Sevilay Hintistan; Zahide Akeren (Sakarya University, 2021)
Kanser, dünyada ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer alan, mortalite ve morbidite oranı yüksek, gelecek ve belirsizlik kaygısına yol açan ve yaşamı tehdit eden ciddi bir sağlık sorunudur. Kanser ve tedavisi istenmeyen pek çok semptoma neden olmakta ve bu semptomlar yaşam kalitesini azaltmaktadır. Kanser hastaları sıklıkla bu semptomların yönetiminde tamamlayıcı terapi yöntemlerine başvurmaktadır. Günümüzde tamamlayıcı terapi yöntemleri ciddi yan etkilerinin olmaması, kolay ulaşılabilir, ucuz ve kolay uygulanabilir olması nedenleri ile kanser hastaları tarafından bir tedavi yöntemi olarak kabul görmektedir. Bu yöntemlerden biri olan aromaterapi, esansiyel yağların destekleyici amaçla kullanıldığı bir yöntemdir. Aromaterapi, kanser ve tedavisine bağlı gelişen semptomların yönetiminde ve yaşam kalitesinin artırılmasında olumlu etkiler sağlamaktadır. Bu derleme makale, kanser hastalarının semptom yönetiminde aromaterapi kullanımı hakkında sağlık profesyonellerinin bilgilendirilmesi amacıyla yazılmıştır.