КАТАМНЕЗ ДІТЕЙ З ВНУТРІШНЬОУТРОБНИМИ ВІРУСНИМИ ІНФЕКЦІЯМИ - I. I. Redko (Bukovynian State Medical University, 2015)
Вивчено стан здоров'я у доношених та недоношених новонароджених з вродженими вірусними інфекціями до 3-х років постнатального розвитку. Показники стану здоров'я як доношених, так і недоношених дітей з вродженими вірусними інфекціями залежать від своєчасного диспансерного спостереження. Встановлено, що у недоношених дітей показники стану здоров'я, темпи психомоторного та мовного розвитку відрізняються від відповідних показників доношених дітей. В етіологічній структурі перинатальних уражень ЦНС важлива роль належить асоціаціям вірусів, серед яких провідне місце займають ентеровіруси, віруси грипа в сполученні з цитомегаловірусом, вірусом простого герпеса, що потребує своєчасної профілактики та лікування цих інфекцій у вагітних та новонароджених. Виявлені патологічні зміни у соматичному та неврологічному статусі дітей з вродженими вірусними інфекціями зумовлюють необхідність комплексного диспансерного нагляду терміном не менше одного року з проведенням лікувально-реабілітаційних заходів в повному обсязі.