Hemşirelik Birinci Sınıf Öğrencilerinin Klinik Uygulamaya İlişkin Memnuniyet Düzeyinin ve Algıladığı Stresin Değerlendirilmesi - Nazike Duruk (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2021)
Amaç: Araştırma, hemşirelik bölümü birinci sınıfda öğrenim gören öğrencilerin klinik uygulamaya ilişkingörüşlerinin, memnuniyet düzeyinin ve algıladığı stresin değerlendirilmesi amacı ile tanımlayıcı olarak yapıldı.Yöntem: Araştırma, araştırmaya katılmayı kabul eden 107 öğrenci ile yapıldı. Veriler, anket formu veHemşirelik Öğrencileri İçin Algılanan Stres Ölçeği kullanılarak 14-17 Mayıs 2018 tarihinde toplandı. Elde edilenveriler bilgisayar ortamında frekans ve yüzde hesaplamaları, ortalama±standart sapma ya da medyan (Q1-Q3) vekorelasyon analizleri ile değerlendirildi.Bulgular: Öğrenciler İçin Algılanan Stres Ölçeği toplam puan ortalaması 51,64+20,89 bulundu. Öğrencilerinen çok stres yaşadıkları durumun 15,29+6,26 ile "Hastaya bakım verirken yaşanan stres" alt boyutunda olduğutespit edildi. Hemşirelik Öğrencileri İçin Algılanan Stres Ölçeği toplam puanı ile Klinik UygulamadanMemnuniyet Düzeyi arasında negatif yönde düşük düzeyde anlamlı bir ilişki bulundu (r: -0,397; p=0,001). KlinikUygulamadan Memnuniyet Düzeyi ile "Mesleki Bilgi ve Beceri Eksikliğinden Kaynaklanan Stres" alt boyutuarasında orta düzeyde, diğer alt boyutlarda düşük düzeyde, negatif yönde anlamlı bir ilişki bulundu (p˂0,05). Sonuç: Elde edilen bulgulardan klinik uygulamada öğrencilerin orta şiddette stres algıladığı, en çok hastayabakım verirken stres yaşadığı, mesleki bilgi ve beceri eksikliğinden kaynaklanan stres arttıkça klinikuygulamadan memnuniyet düzeyinin azaldığı belirlendi